Archiwum 18 listopada 2022


Dlaczego oleje z ryb mogą spowolnić starzenie...
18 listopada 2022, 02:06

Od pewnego czasu wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega 3 znajdujące się w olejach rybnych pomagają zapobiegać chorobom serca. Teraz nowe badanie wykazało, że mogą one również spowolnić proces starzenia.

 

Istnieje obecnie wiele badań wykazujących, że kwasy tłuszczowe znajdujące się w tłustych rybach, takich jak makrela, łosoś i sardynki, pomagają chronić przed chorobami serca, a także osłabieniem umysłowym wraz z wiekiem i zmianami w oku, które mogą prowadzić do ślepoty. Omega-3 ma wiele innych zalet, w tym zmniejszenie ryzyka udaru mózgu i ochronę przed wysokim ciśnieniem krwi.

 

Najnowsze badanie pochodzi z Uniwersytetu Kalifornijskiego i zostało opublikowane w Journal of the Scientific American. Naukowcy odkryli, że kwasy omega-3 pomagają chronić nasadkę ochronną znaną jako telomer na komórkach. Zasadniczo im dłużej ta czapka trwa, tym wolniej się starzejesz. Proces polega na tym, że każda komórka jest często odnawiana. Za każdym razem, gdy tak się dzieje, niewielka część telomeru jest tracona. Gdy telomer się skończy, komórka umiera.

 

To ostatnie badanie wykazało, że pacjenci z wysokim poziomem Omega-3 w diecie przez ponad 5 lat mieli dłuższe czapeczki komórkowe lub telomery niż osoby z niskim poziomem. Starzenie się komórek, jak również bezwzględne ograniczenie oczekiwanej długości życia, jest również związane z wieloma śmiertelnymi lub powodującymi niepełnosprawność chorobami, w tym chorobami serca i rakiem.

 

Oto trzy kroki, które możesz podjąć, aby już teraz dodać dużo kwasów Omega-3 do swojej diety:

 

Krok 1: Jedz świeże tłuste ryby trzy lub cztery razy w tygodniu. Najlepiej unikać dużych ryb, takich jak rekin i tuńczyk, ponieważ zgromadzą one zbyt dużo rtęci. Następujące ryby są idealne, ale unikaj ryb hodowlanych, które mają więcej zanieczyszczeń i mniej kwasów Omega-3 ze względu na nienaturalny pokarm, którym są karmione.

 

Makrela

Łosoś

Sardynki

Palia jeziorowa

Śledź

 

Krok 2: Jedz więcej surowych orzechów i nasion. Przez wiele lat orzechy miały złą prasę ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Ale w rzeczywistości orzechy są doskonałym źródłem Omega-3 i innych wspaniałych składników odżywczych. Oto niektóre z najlepszych:

 

Siemię lniane i olej lniany

Orzechy włoskie

brazylijskie orzechy

migdały

Nasiona konopii

Nasiona dyni

 

Krok 3: Przyjmuj od 3 do 5 gramów oleju z ryb Omega-3 dziennie. Spróbuj znaleźć olej rybny z południowego Pacyfiku, który jest najmniej zanieczyszczony chemikaliami i rtęcią

 

Zobacz więcej na https://www.green-seeds.pl/